Skip to content

Ügyintézés Azonnal

logo-kicsi-gold

ugyintezesazonnal.hu

2024. március végén jelennek meg az idei nyugdíjszámításhoz szükséges valorizációs szorzók. 

Kinek mikor és milyen esetben érdemes személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíjszámítást kérni.

Idén március 31.-ig jelenik meg az a jogszabály, amely tartalmazza a nyugdíjszámítás idei évre vonatkozó valorizációs szorzószámait. A szorzószámok hatályba lépését követően 15 napon belül kerülnek megállapításra január és december közti időpontban igényelt végleges nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. 2024.-ben nyugdíjba vonulók esetén a nyugdíj összegszerű megállapításánál a 2022.-es év illetve az azt megelőző évek átlagkereseteit figyelembe véve igazítják a 2023-as év kereseti szintjéhez.  2023.-ban 17,5%.-al növekedtek a nyugdíjszorzók. 

 A Kormány az idei éveben 3,6 %.-os gazdasági növekedéssel számol az infláció csökkenés figyelembe vételével. 

2024.-ben várhatóan a jelenlegi gazdasági mutatók illetve a Központi Statisztikai Hivatal által közzé tett adatok, illetve az előző évek átlagkereset növekedés alapján kb. 14, 2 %.- valorizációs szorzók várhatók.

Külföldön és belföldön dolgozó magyarok nyugdíjmegállapítása kizárólag az idei szorzószámokkal történik abban az esetben, ha a nyugdíjat 2024.január és december közti időszakban történik.(Természesetesen az új szorzók a tavalyi évi ellátások megállapítására nem vonatkoznak.) Továbbra is van lehetőség utólag a nyugdíjra jogosító feltételek fennállása esetén visszamenőleg hat havi nyugdíj megállapítását kérni. 

Mitől függ a véglegesen megállapított nyugdíj összege?

A nyugdíjigénylésre lehetősége idén az 1959-ban született férfiakat és nőket érinti, akik öregségi nyugdíjat valamint azokat a hölgyeket, akik a Nők (40 éves) kedvezményes nyugdíját szeretnék igénybe venni. Természetesen azok a nyugdíjba vonulás előtt állók, aki visszamenőleges hatályú nyugdíjba vonulással élhetnek a tavalyi évre, a jelenlegi szorzószámok ismerében előzetes számítások elvégzését követően megfontoltan dönthetnek arra vonatkozóan, hogy számunkra melyik a kedvezőbb nyugdíjigénylési időpont. Számos esetben a várható nyugdíj összegére vonatkozóan hasonló étet pályán belül is eltérés tapasztalható. Fontos tudni, hogy a végleges nyugdíj összegét befolyásoló egyik tényező az elismert szolgálati idő, (naptári napra lebontva mennyit dolgozott az érintett) a másik pedig a ledolgozott szolgálati évek alatt milyen összegű nyugdíjjárulék köteles jövedelemre tett szert. 

A nyugdíj összegének harmadik tényezője, hogy nyugdíjba vonulás időpontjában milyen magasak az érvényben lévő nyugdíjszorzók, aminek alkalmazásával megállapítják az induló nyugdíj összegét.

Sokan nem tudják, hogy a nyugdíjmegállapításánál nem az utolsó öt év átlagkereset, hanem 1988.-tól a nyugdíjba vonulást megelőző napig szerzett bruttó nyugdíjjárulék köteles keresetek összességét veszik figyelembe.

Belföldön és külföldön is dolgozott? 

Azok a belföldön és külföldön élő és dolgozó magyarok, akik az idei év elejétől kérték nyugdíjazásukat, vagy az év hátralévő részében szeretnének a nők kedvezményes (40) éves nyugdíjba vonulásával vagy akár a korhatáros öregségi nyugdíjjal élni kizárólag a szorzószámok megjelenését követően állapítható meg részükre a végleges ellátás. Az év elejétől igényelt ellátásokra jelenleg az érintettek előlegben részesülnek tekintettel arra, hogy létfenntartásukat fedezni tudják. A nyugdíjszámítás bonyolult az átlagember számára, hiszen a valorizációs szorzón túl számos egyéb jogszabályt kell ismerni és alkalmazni a végleges nyugdíj összegszerű kiszámolásához.

Kinek mikor és milyen esetekben érdemes előzetes nyugdíjszámítás kérni?

Kiemelten ajánljuk az előzetes nyugdíj számvetést az idei illetve a jövő évben nyugdíjba készülőknek számára. Az adategyeztető határozatból elvégzett nyugdíjszámítás után személyre szabott szaktanácsot tudunk adni, amivel magasabb összegű nyugdíj megvalósítható így a lehető legtöbbet tudja hosszú távon kihozni a nyugdíjából.

Másodsorban érdemes előzetes számítást végezni, illetve előre tervezni azoknak, akik időben szeretnének felkészülni nyugdíjas éveikre. 

Ezzel biztosítva az időskori megélhetését a nyugdíj korhatár elérése előtt 7-10 évvel. Adategyeztetési eljárás lefolytatása után illetve az előzetes nyugdíjszámítást követően esetleg magasabb összegű jövedelem, vagy vállalkozók esetén emelet összegű munkabér is eredményezheti hosszú távon a várható nyugdíj növekedését, esetleg ünnepi jutalom, végkielégítés és minden olyan nagyobb összegű kifizetés, amelyből nyugdíjjárulék kerül levonásra és megfizetésre. 

Mi szükséges az előzetes nyugdíjszámításhoz?

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nyugdíjmegállapításhoz és az előzetes nyugdíjszámításhoz nélkülözhetetlen az adategyeztetési eljárás lefolytatása, amelynek eredményeként a nyugdíjmegállapító szerv határozatban ismeri el a biztosított személy szolgálati idejét illetve 1988.-tól azokat az éves kereseti adatokat, amelyből a nyugdíjjárulék levonása és befizetése megtörtént.

(Minden biztosított esetén a kiadott határozatban ismeri el az illetékes nyugdíjszerv a ledolgozott évek számát naptári napokra meghatározva 1988.-tól a nyugdíjjárulék köteles kereseti adatokkal együtt.) Természeseten amennyiben a határozat pld: 2021.12.31.-ig tartalmazza az adatokat, akkor az előzetes számításhoz szükséges a 2022, 2023 éves bruttó nyugdíjjárulékkal terhelt éves kereset a 2024.-évben a nyugdíjigénylést megelőző napig. Így előre több megjelölt időpontra is elvégezhető a nyugdíjkalkuláció.

Javasolt az adategyeztetés eredményeként született határozatot tartalmának helyességét minden esetben részletesen ellenőrizni, mert amennyiben pontatlanok vagy hiányosak a feltüntetett szolgálati idő és kereseti adatok, a későbbiekben kevesebb összegű nyugdíjat eredményezhetnek. Amennyiben a határozat kézhezvételét követően eltérést tapasztalunk az adatok áttekintését követően érdemes a határozat kézhezvétele után jogorvoslattal élni.

Mivel a nyugdíj egy életre szóló döntés, a nyugdíjba vonulás időpontjának meghatározása, megfontolást igényel, mert utólag hónapok illetve évek elteltével semmilyen esetben sem módosítható. A nyugdíjmegállapítás időpontja és a megállapított nyugdíj összege jogerős határozatba kerül meghatározásra, amelynek utólagos változtatásra nincs lehetőség kizárólag abban az esetben, ha a nyugdíjmegállapító határozat kézhezvétele után az igénylő meggondolja magát és mégsem él a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Amennyiben Önben saját ügyére vonatkozóan nyugdíjba vonulással, vagy a várható nyugdíj összegre vonatkozó kérdés merülne fel, úgy forduljon hozzánk bizalommal. Személyre szabott tanácsot illetve előzetes nyugdíjszámítás lehetőségét is tudjuk biztosítani magánszemélyek és cégek /munkaügyi vezetők,  alkalmazottak részére is személyre szabva illetve csoportos konzultációval egybekötve igény szerint. Természesen amennyiben teljes körű nyugdíjügyintézést vesz igénybe úgy a szolgálatás részét képezi a megállapított nyugdíj összegszerű ellenőrzése.  Ebből eredendően Önnek évek múlva sem kell azon gondolkodni, hogy a ledolgozott évei és a tényleges jövedelmei után megfelelő összegű nyugdíjat kap –e.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu 

error: A tartalom védett.