Skip to content

Ügyintézés Azonnal

logo-kicsi-gold

ugyintezesazonnal.hu

Hazai Öregségi nyugdíj

2021 és 2025 közt született nők és férfiak az öregségi nyugdíj korhatárt egységesen, 65 életévük betöltésekor érik el. Fontos, hogy 15 év elismert szolgálati idő szükséges a rész nyugdíjhoz, 20 év szolgálati időt kell igazolni a teljes nyugdíj megállapításához.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján, (amennyiben az igénylő a fent említett 65 éves korától vagy ezt követő időponttól) igényel saját jogú nyugellátást, úgy munkaviszonyát (biztosítási jogviszonyát) nem szükséges megszüntetni –  mivel nincs nyugdíjba vonulási kényszer. Nem kötelező az igénylés akkor, amikor betölti a nyugdíj korhatárt, – kizárólag abban az esetben, ha az igénylő közszférában van foglalkoztatva. Az egyéni vagy társas vállalkozást működtető igénylő tevékenysége – saját jogú nyugellátás igénylése esetén – kiegészítő tevékenységgé alakul át. A nyugdíjat minden esetben saját kérelemre, rendszeresített formanyomtatványon kell igényelni. A nyugdíj igénybejelentőt szakszerűen, és mindenre kiterjedően pontosan érdemes kitölteni.

Az öregségi nyugdíj jogszabályban előírt igénylési folyamata

Első lépésként javaslom, hogy tájékoztassa munkáltatóját, nyugdíjba vonulási szándékáról, és annak időpontjáról.

A nyugdíj igénylése előtt kiemelt jelentőséggel bír, hogy tisztázza szolgálati idejét, kereseti adatait (munkába lépés első napjától a nyugdíjba vonulást megelőző napig), mivel ettől függ az érintett elismert szolgálati ideje és megállapított nyugdíj összege.

(Szeretném felhívni a figyelmét, hogy akkor tekintheti elfogadottnak a ledolgozott éveit szolgálati időként, illetve a hivatal által közölt kereseti adatait, amennyiben erről jogerős határozat született.) 

Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett „Szolgálati időt elismerő határozat” volt, jelenleg „Adategyeztető határozat” néven küldik meg az ügyfelek részére.

Amennyiben elektronikusan nyújt be nyugdíjigényt, úgy az igényléshez eredeti vagy hitelesített másolatban szükséges bemutatni okmányait (munkakönyv, társadalombiztosítási igazolvány, diploma, index, oklevél, szakmunkás bizonyítvány, stb. férfiak esetén, katonakönyv is szükséges).

Elektronikusan előterjesztett nyugdíjigény esetén készüljön fel, hogy több fordulós ügyintézési folyamatban lesz része, amely a nyugdíjba vonulási ügyintézési határidejének elhúzódását vonhatja maga után. 

A hivatal az igény elbírását követően, a megállapított nyugdíj összegét minden esetben határozatba foglalja.

A határozat tartalmazza a nyugdíjjogosultság kezdő napját, a megállapított nyugdíj összegét, az elismert szolgálati időt, valamint az indoklási részben a hivatal által alkalmazott jogszabályokat.

Amennyiben úgy véli, hogy a kézhez vett határozat alapján, nem látja át hogy a kereseti adatainak megfelelően valós összegű nyugdíjat állapítottak-e meg az ön részére, akkor javaslom, hogy forduljon hozzánk bizalommal. Amennyiben nem ért egyet a határozat tartalmával, úgy – indokolt esetben – a megadott határidőn belül jogorvoslattal élhet.

A cégünk által végzett teljes körű nyugellátásra irányuló ügyintézés (megbízási szerződésben rögzített feltételek alapján) minden esetben előjegyzett időpontban személyes képviselet alapján történik a lakhely szerint illetékes hivatal ügyfélszolgálatán.

Megbízás esetén az ügy alakulásáról folyamatosan édkelődünk, az eljárás során felmerülő szükséges intézkedéseket időben megtesszük, ennek megfelelően az ügyfelek/cégek szakszerű tájékoztatást kapnak a teljes ügyintézésre vonatkozóan.

Vegye fel velünk a Kapcsolatot

Bízza ránk nyugdíjügyeit

NYUGDÍJ ügyek

Szatmáry Tünde Katalin

Töltse ki az űrlapot! 24 órán belül válaszolunk. Az összes mező kitöltése kötelező!

    error: A tartalom védett.