Skip to content

Ügyintézés Azonnal

logo-kicsi-gold

ugyintezesazonnal.hu

Adategyeztetési eljárás

Az adategyeztetési eljárás célja, hogy a leendő nyugdíjasok a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő, biztosítási jogviszonyaikról továbbá a megszerzett és nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteikről – a nyugdíjba vonulás előtt – tájékoztatást kapjanak.

Az adategyeztetési folyamatot a hivatal – a nyugdíj korhatár elérése előtt – három évvel kezdi el, annak érdekében, hogy a leendő igénylővel egyeztesse a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyainak (esetleges korkedvezményes) idejét, valamint 1988.-tól éves kereseteit.

Az egyeztetés során a hivatal által küldött – értesítésben felsorolt adatokkal – kapcsolatosan 30 napon belül írásos észrevételt kell tenni.

Az észrevételi nyilatkozathoz csatolni kell – hitelesített másolatban – a munkakönyvet, az iskolai végzettséget igazoló oklevelet, indexet, szakmunkás bizonyítványt, férfiaknál a katonakönyvet, illetve egyéb igazolásokat.

Tekintettel arra, hogy kiegészítést tenni – a szolgálati időt és a kereseti adatokat illetően – eredeti iratokkal, hiteles igazolásokkal, vagy közjegyző által hitelesített másolatokkal (okmányok hiányában, legalább két tanú nyilatkozata alapján) lehet, a lakhely szerint illetékes Kormányhivatal ügyfélszolgálatán. Amennyiben önnek ez nehézséget jelent forduljon hozzánk bizalommal. 

Ennek azért van jelentősége, mert a nyugdíjigény elbírálásakor a magyarországi lakhely szerint illetékes Kormányhivatal adategyeztetési osztálya, határozatba foglalja, hogy az igénylő mennyi elismert szolgálati idővel és keresettel rendelkezik, mivel későbbiekben ez lesz a nyugdíjszámítás alapja.

Az eljárás során a nők esetében meghatározásra kerül, hogy mennyi a teljes szolgálati idő az öregségi (korhatáros nyugdíjhoz), valamint kiszámolják a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához figyelembe vehető szolgálati időt, illetve az ezzel egy tekintet alá eső kereső tevékenységet együttesen.

Egyeztetési eljárás megindítása iránt kérelemmel (kortól és nemtől függetlenül) bárki élhet, évente egy alkalommal a lakhely szerinti illetékes Kormányhivatalnál.

Amennyiben az adategyeztetési eljárás során keletkezett (úgynevezett előzmény) határozat tartalmazza az elismert szolgálati időt teljes egészében, illetve 1988. január 1-től a valós (bruttó) – az egykori munkáltatói igazolások alapján. Minden esetben ellenőrizni kell a nyugdíjjárulék köteles kereseti adatokat, mivel ezek alapján kiszámítható a várható nyugdíj összege.

Hazai és nemzetközi saját jogú illetve hozzátartozói nyugdíj, kizárólag adategyeztetési határozatban elismert szolgálati idő és a nyugdíjjárulék köteles kereseti adatok alapján kerülhet megállapításra.

Ha Ön már rendelkezik ilyen típusú határozattal és nyugdíjba vonulás előtt áll, vagy pár éven belül szeretne nyugdíjigényt beadni, esetleg kíváncsi, hogy jelenleg milyen összegű ellátásra jogosult, úgy jelezze és mi a rendelkezésre álló adatokból kiszámoljuk önnek.

Vegye fel velünk a Kapcsolatot

Bízza ránk nyugdíjügyeit

NYUGDÍJ ügyek

Szatmáry Tünde Katalin

Töltse ki az űrlapot! 24 órán belül válaszolunk. Az összes mező kitöltése kötelező!


    error: A tartalom védett.