Hazai Öregségi nyugdíj

2021-ben nem nőtt a nyugdíjkorhatár, vagyis marad 64 év és 183 nap, így az 1956. második felében születettek igényelhetnek öregségi nyugdíj megállapítást, amennyiben rendelkeznek legalább 15 év igazolt szolgálati idővel a rész nyugdíjhoz, 20 év szolgálati idő kell a teljes nyugdíjhoz. A korhatár 2022. januártól a 65 évre emelkedik. 

A jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján (amennyiben az igénylő a fent említett 64,5 éves korától vagy ezt követő időponttól igényel saját jogú nyugellátást úgy munkaviszonyát (biztosítási jogviszonyát) nem szükséges megszüntetni– nincs nyugdíjba vonulási kényszer, nem kötelező az igénylés akkor, amikor betöltjük a nyugdíj korhatárt, – kizárólag csak abban az esetben, ha a közszférában van foglalkoztatva.

Az egyéni vagy társas vállalkozást működtető igénylő tevékenysége – saját jogú nyugellátás igénylése esetén – kiegészítő tevékenységgé alakul át.

A nyugdíj megállapítást minden esetben igényelni kell, amely egy szakszerű igénylési folyamatot feltételez! (A nyugdíj igénybejelentő lapot szakszerűen, és mindenre kiterjedően kell kitölteni!)

Az öregségi nyugdíj szakszerű igénylési folyamata:

Első lépésként javaslom, hogy tájékoztassa munkáltatóját, nyugdíjba vonulási szándékáról.

Minden esetben tisztázza szolgálati idejét, kereseti adatait-munkába lépés első napjától a nyugdíjba vonulásunk napjáig, mert ettől függ a megállapított kezdő  nyugdíj összege!

(Akkor tekinthetjük elfogadottnak a ledolgozott éveinket, és a hivatal által elfogadott kereseti, illetve béradatokat, amennyiben erről jogerős határozat született. 

Régebben az ilyen típusú határozat úgynevezett „Szolgálati időt elismerő határozat” volt, jelenleg „Adategyeztető határozat”-ként küldik meg az ügyfelek részére.)

Nem ajánljuk, hogy elektronikusan nyújtsa be igényét, mert az igényléshez eredeti vagy hitelesített másolatban szükséges bemutatni okmányait! (Munka Könyv, Társadalombiztosítási Igazolvány (OEP kiskönyv), Diploma, Index (leckekönyv), Oklevél, Szakmunkás Bizonyítvány, stb. – férfiigénylő esetén, Katona Könyv is.) A hivatal, szkenelt vagy saját magunk által másolt változatban nem fogadja el okmányainkat!

Ha a figyelmeztetésünk ellenére valaki még is így tesz, egy több körös ügyintézési folyamatba kényszerül, amely a nyugdíjba vonulási folyamat ügyintézési határidejének elhúzódását vonhatja maga után. 

A nyugdíj végleges összegének megállapítása minden esetben határozattal zárul. 

A határozat tartalmazza a nyugdíjjogosultság kezdő napját, a megállapított nyugdíj összegét, az elismert szolgálati időt, valamint az indoklási részben a hivatal által alkalmazott jogszabályokat. 

Fontos, hogy a kézhez vett határozat nem tartalmazza az 1988-tól a nyugdíjba vonulásig – a nyugdíj összegszerű számolásához – figyelembe vett éves nyugdíjjárulék köteles kereseteket.(Ezt írásban kell kérvényezni).

Az átlagember általában nem látja át azt, hogy a kereseti adatai alapján valós összegű nyugdíjat állapítottak-e meg, ezért kérje szakember segítségét!

A cégem által előterjesztett nyugdíjigények minden esetben teljes körű nyugellátásra irányuló ügyintézésként – szerződésben rögzített feltételek alapján – személyesen végzünk. 

Az ügyek alakulását hetente nyomon követjük, az eljárás során felmerülő szükséges intézkedéseket időben megtesszük, az ügyfelek/cégek szakszerű tájékoztatást kapnak az ügyintézési folyamat befejezéséig. 

Vegye fel velünk a Kapcsolatot

Bízza ránk nyugdíjügyeit

NYUGDÍJ ügyek

Szatmáry Tünde Katalin

Töltse ki az űrlapot! 24 órán belül válaszolunk. Az összes mező kitöltése kötelező!