Skip to content

Ügyintézés Azonnal

logo-kicsi-gold

ugyintezesazonnal.hu

Idei nyugdíjba vonulási feltételek- változások, mire érdemes figyelni

Megkérdeztük Szatmáry Tünde Katalin a www.ugyintezesazonnal.hu nyugdíjszakértőjét az idei év nyugdíjat érintő változásairól és arról, hogy milyen tényezők alapján döntsük el a nyugdíjba vonulás időpontját. 

2024.január elsejétől 6%.-os mértékben nőnek a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátások.

 Ezt követően február hónapban érkezik a 13 havi nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás, amely a megemelt összegű rendszeres havi ellátással együtt kerül kifizetésre.

2024-évben tehát az előző évi átlagkereset növekedés a mérvadó, amelyre hatással van az

Minimál bér növekedése is, ami év végén bruttó 232.000.-Ft-ról 266.800.-Ft- míg a biztosított bérminimum 296.000.-Ft-ról 326.000.-Ft nőtt.

A minimálbér így 15%-al, míg a biztosított bérminimum 10%-al emelkedett. Ennek alapján a jövő évi Valorizációs szorzók az elöző év átlagkereset növekedéshez fognak igazodni, így az idei évben-érvényben lépő valorizációs szorzó mértéke kb 13,9% – 14% lehet.

 Azok a személyek, aki a korhatárt vagy is a 65 évet betöltik de öregségi nyugdíjra nem jogosultak, mert nem rendelkeznek a 15 év előírt szolgálati idővel, és méltányossági nyugdíjban sem részesülnek, kérheti az Időskorúak Járadék megállapítását a Lakhely szerint illetékes illetékes Kormány Hivatalnál. Szociális ellátásként idén ez is eddig 32.785-Ft 52.045.-Ft közt volt idén 34.755.-Ft- 55.170.-Ft közt van attól függően, hogy az igénylő rendelkezik vagy sem rendszeres jövedelemmel.

2024.-ben változik az álláskeresési járadék összege is aminek az egy napra eső összege  maximum 8.893.-Ft lehet.  A NYES (Nyugdíj Előtti Segély) összege az alábbiak szerint változott. Minden évben a jogszabályban előírt minimálbér 40%.-a vagy is 2023.-ban bruttó 92.800.-Ft volt és bruttó 2024.-ben 106.700.-Ft lett.

Jó tudni, hogy idén az 1959.-ben született nők és férfiak igényelhetnek öregségi nyugdíjat attól az időpontól, amelytől elérik a 65 életévüket. 

Fontos, hogy akik 1958.-ban vagy azt megelőzően születettek és a tavalyi év végéig nem kérelmezték valami okból kifolyólag a nyugdíjmegállapítást, idén megtehetik úgy, hogy az igénylés napjától maximum hat hónapra visszamenőleg kerül folyóstásra részükre a nyugdíj. 

Ezen kívül idén továbbra is zavartalanul, korra tekintet nélkül (változatlan feltételek) alapján igényelhető a Nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj (40 év elismert szolgálati időn belül 32 évkereső tevékenység szükséges) az itthon illetve külföldön dolgozó hölgyek esetében is.

Amennyiben csak Ön kizárólag Magyarországon dolgozott úgy a nyugdíj igényét a feltételek teljesülése előtt legkorábban 30 nappal terjesztheti elő, ha pedig külföldi érintettségű nyugdíjat igényel, akkor azt két hónnappal korábban teheti meg, mint ahogy a nyugdíjigénylési feltételek teljesülnek.

Amennyiben nemzetközi nyugdíj megállapításról van szó vagy is az igénylő belföldön és külföldön is dolgozott, úgy a nemzetközi nyugdíjosztály felveszi az ügyben illetékes külföldi nyugdíjbiztosítójával a kapcsolatot szolgálati idő lekérése céljából.

Így természetesen az ügyintézési határidő meghosszabbodik a külföldi társszerv válaszának beérkezéséig. Ebben az esteben a külföldön szerzett szolgálati időjogosító időként vehető figyelembe a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához valamint a korhatáros öregségi nyugdíjhoz is, de a nyugdíj összeg megállapítása kizárólag a magyar nyugdíjjárulék köteles keresetek alapján kerül megállapításra.

Fontos, hogy hazánkban, valamennyi típusú nyugdíj megállapítás (sajátjogú, hazai–nemzetközi illetve hozzátartozói pld: özvegyi nyugdíj vagy árvaellátás) kizárólag csak is szolgálati idő megállapítását következően történhet, még akkor is ha ez a külföldi szerv részéről hosszadalmas.

Nem marad senki ellátatlan, mert azok a nyugdíjra jogosultak, akik 2024. január és március közt terjesztik elő nyugdíjkérelmüket, a szorzószámok megjelenéséig nyugdíj előlegben részesülnek, így megélhetésük biztosított. 

Természetesen a végleges nyugdíjmegállapítás után minden érintett esetében elszámolásra kerül a nyugdíjelőleg és a végleges nyugdíj összeg közti különbözet, melyet a Magyar Állam Kincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból teljesít.

Nagyon fontos, hogy a nyugdíjba vonuláshoz továbbra sem kell megszüntetni az igénylő munkaviszonyát, ha nyugdíjasként a munkaviszony megtartása mellett dönt, úgy a munkabérét járulék levonás nem terheli kizárólag a 15% SZJA. 

Ebben az esetben a munkáltató is mentesül a közterhek megfizetésétől. 

Egyes közszférás foglalkoztatási viszony esetén a biztosítási jogviszony megszüntetése a nyugdíjmegállapítás elégedhetetlen feltétele.

Érdemes szakember segítségét kérni, abban az esetben, amennyiben ügyére vonatkozó kérdései merülnének fel, vagy szeretné tudni a nyugdíj igénylése előtt, hogy milyen  összegre számíthat illetve abban az esetben, ha a megállapított nyugdíj összegével nem ért egyet.

error: A tartalom védett.