Skip to content

Ügyintézés Azonnal

logo-kicsi-gold

ugyintezesazonnal.hu

Nyugdíj ügyintézés során mire érdemes kiemelten figyelni, ha átlagemberként kezd neki.

Miben tud a szakember segíteni? Összefoglaltuk. Érdemes elolvasni.

Nyugdíjba vonulás nehézségei.

  • Mikor mire kell figyelni?
  • Hogyan érdemes a nyugdíjra időben felkészülni?
  • Miért nem tud átlagember előzetes nyugdíjszámítást végezni?
  • Miért érdemes a nyugdíjba vonulás előtt szaktanácsot, előzetes számítást kérni, illetve a teljes ügyintézési folyamatot szakemberre bízni?

A nyugdíj megállapítást szigorú jogszabályok írják elő hazai és nemzetközi nyugdíj illetve belföldön és külföldön szerzett szolgálati idő esetében is. A nyugdíjszámítás alapja az elismert szolgálati idő,(ledolgozott évek, hónapok, napok) valamint azok a kereseti adatok, amelyekből igazoltan nyugdíjjárulék levonás történt.) Számos téves gondolat él az emberek fejében, hogy a nyugdíjat az utolsó öt év átlagkeresetéből állapítja meg a hivatal, ugyanis a nyugdíjszámítás alapja az 1988.-tól hitelt érdemlően igazolt keresetek. Továbbá mindenki úgy gondolja, hogy a hivatal a rá vonatkozó pontos kereseti adatokat kezdetektől napjainkig a hivatal nyilvántartja, és neki nem kell igazolni semmit csak egy nyomtatványt kitölteni.

Kiemelt jelenőséggel bír, hogy NEM a hivatalnak kell igazolni a szolgálati időt, és a nyugdíjszámítást képző ellenőrzött pontos kereseti adatokat. Ez minden esetben a nyugdíjba készülő ügyfél feladata, sőt mindenkinek a saját érdeke, hiszen ettől függ a megállapított nyugdíj összege valamit ebből adódóan az időkori megélhetése.

Amennyiben Ön intézi a saját nyugdíjügyét a következő akadályokkal szembesül:

  • Pontatlan, hiányos nyomtatvány kitöltés, hiteles mellékletek benyújtása,
  • Jogszabályok gyakorlati alkalmazásának hiánya,
  • előnytelen nyugdíjba vonulási időpont megjelölése,
  • hiányos, nem hiteles igazolások benyújtása.
  • végleges nyugdíjmegállapító határozatban szereplő szolgálati idő, valamint a nyugdíjszámítást képező kereseti adatok ellenőrzésének hiánya.(ezekből lehet megállapítani azt, hogy valóban annyi nyugdíj, jár Önnek amennyit megjelöltek.),
  • határidőn belüli jogorvoslati lehetőség gyakorlati alkalmazása mivel a fellebbezési jog megszűnt.

Amennyiben szakemberhez fordul tanácsadás, előzetes nyugdíjszámítás valamint teljes körű(hazai vagy nemzetközi) ügyintézés igénybevétele céljából. Ön egy lépést tesz annak érdekében, hogy világos képet kapjon arra vonatkozóan, hogy a nyugdíja igénylése előtt: – minden (ledolgozott ideje) vagy is szolgálati idő megszakítás nélkül elismerésre került, ebből adódóan a nyugdíjszámítás szempontjából pedig miden olyan kereseti adatok figyelembe vételre kerülnek, amelyből a nyugdíj összeg-számítás történik. Amennyiben rendelkezik már ilyen adategyezető határozattal, úgy előzetesen ki tudjuk számítani az adott év valorizációs szorzószámaival, hogy a nyugdíj igénylése előtt milyen összegre számíthat.

Mivel a nyugdíjszámítás összetett, átlagember számára bonyolult jogszabályokra épül, így ezt az Ön részére szakember tudja kizárólag elvégezni, majd az ehhez kapcsolódó kérdéseire válaszolva az összes körülmény figyelembe vételével a nyugdíjba vonulás legkedvezőbb időpontját meghatározni.

Nem javaslom, hogy jogszabályok gyakorlati ismerete nélkül kezdjen bele nyugdíjigénylési folyamatban, mert amennyiben a nyugdíjmegállapító határozatban megállapított összeggel nem ért egyet úgy hosszas jogorvoslati folyamattal fog szembesülni, ami jó esetben elkerülhető egy előzetes szaktanácsadás, nyugdíjszámítás valamint szakszerű ügyintézéssel.

Életében mindenki egyszer vonul nyugdíjba csak nem mindegy, hogy mikor és mennyi lesz az a nyugdíj, amiből időskori megélhetését biztosítani tudja.

A nyugdíjigénylés nem egy nyomtatvány kitöltéssel kezdődik, hanem lépcsőzetes megfontolt, (szakszerű) ügyintézési folyamatra épül.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin

Mert nem mindegy hogy Ön mikor és mennyi nyugdíjat fog kapni.

error: A tartalom védett.